Verstilling – Abdij van Roosenberg

Dagtochten, Trails

Meesterlijke architecturale parel.

Pal middenin de bossen van Waasmunster doemt er plots een holistisch vormgegeven parel op. De Abdij van Roosenberg kent dan ook een lange geschiedenis. Ooit gesticht in 1237 aan de boorden van de Durme, hebben de Mariazusters van Franciscus deze abdij  tot 2016 leven en warmte gegeven.   

De abdij is vandaag een uniek voorbeeld van een “Gesamtkunstwerk”: een ideaal samenspel van alle kunsten.  De benedictijner monnik en architect, Dom Hans van der Laan, ontwierp niet alleen de gebouwen, het meubilair, de liturgische vaten, de gebedskledij van de zusters… Hij bepaalde ook de sobere materialen voor dit HUIS VOOR DE GEEST.

“Gebouwen kunnen de tijd veranderen, versnellen, vertragen en stil zetten”

De expressieve architectuur die op mathematische basis werd gecomponeerd, is gekenmerkt door vormzuiverheid, gezochte eenvoud en een ritmische ruimtelijke ordening die een aangrijpende schoonheid en rust laten ervaren. De esthetische beleving van ruimte en vorm staat ook sterk in relatie met het subtiele samenspel van ‘binnen’ en ‘buiten’ en ‘open’ en ‘gesloten’.

Als je genoeg gestaard hebt naar de architecturale vormgeving, is het tijd om de binnenkant te ontdekken. Tijdens een gegidste rondleiding ervaar je zelf de hemelse rust en stilte in de prachtige ruimtes. We sprokkelen in de rijke geschiedenis van de abdij  en maken kennis met de ontwerper en zijn opvattingen.

Verstilling, eenvoud en rust

             

Dit is een ideale stilteplek om tot rust en tot jezelf te komen.  We ontdekken hoe eenvoud en regelmaat zorgen voor rust en verstilling. We nemen dan ook nog even de tijd voor een meditatie moment en voelen ons even in, in het abdijleven van de zusters.

Daarna wandelen we nog een 7-tal km doorheen de Waasmunsterse bossen en langsheen de Durme. We laten de stilte én het landschap op ons inwerken, delen onze ervaringen en integreren wat we kunnen meenemen in ons persoonlijk leiderschap en in onze organisatie.

Overzicht

Fysieke zwaarte
1/5

Investering (excl. BTW):

€35
Interesse voor deze trail?

Nuttige Informatie

Is dit voor mij?

Ja, als je jouw spirituele blik wil verruimen en wil leren over de geloofsprincipes van Franciscus. Ja, als je de stilte, rust en energie wil ervaren op een bijzondere plek. Ja, als je geboeid bent door bijzondere architectuur. Ja, als je van wandelen en de buitenlucht houdt.

Start

We spreken af om 13u30 aan de parking bij de abdij: Patotterijstraat 1, 9250 Waasmunster

Praktisch

Voor de meditatie neem je best een kussentje/matje mee en een fleece of dekentje om je warm te houden. Voor de wandeltocht, kleed je je best meerlagig aan, wind- en waterdicht afh. van de weersomstandigheden. Stevig en waterdicht schoeisel tot boven de enkels is aanbevolen.

Wat neem je mee naar huis?

Je ontdekt hoe eenvoud en regelmaat zorgen voor rust in je hoofd en leven. Je ervaart de impact van stilte en meditatie op jouw lichaam en geest. Je bent een bijzondere ervaring rijker.

Inschrijven?

Wij gebruiken cookies...

Wij gebruiken cookies om de surfervaring op de website te verbeteren. Bekijk alles in onze Privacy Policy.